Fotó: shutterstock.com/NeydtStock
Hirdetés

A tárcavezető ugyanakkor felszólította az embereket, hogy viseljenek védőmaszkot, mert nem minden fertőzöttnél jelentkeznek az új típusú koronavírus-fertőzés tünetei.

„Mindenkinek egészségügyi védőmaszkot kell viselnie, aki bel- vagy kültéri közterületen tartózkodik. Az ebben a rendeletben foglalt intézkedések célja a Covid-19-járvány megfékezése, amely országosan és világméretekben súlyos közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent” – írták a hétfőn kiadott jogszabály indoklásában. A rendelet szerint az előírások ellen vétőket 5000 leva (913 ezer forint) bírsággal is sújthatták.

A keresetek indítói viszont azzal érveltek, hogy a szájmaszkokat az államnak kellene biztosítania tekintettel arra, hogy a gyógyszertárakban csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Kedd este egyébként fellélegezhettek a délnyugat-bulgáriai Banszko sítelep lakói, miután lejárt a kéthetes karantén, amelyet a fertőzés megjelenését követően rendeltek el.

A mintegy hétmillió lakosú Bulgáriában eddig 399 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük nyolcan elhunytak a Kínából kiindult vírus okozta betegségben.