„Úgy látjuk, hogy mindkét oldalon kezdik felismerni, a háború nem megoldás” – fogalmazott újságírók előtt Radev a bolgár-román határon tett látogatása alkalmával. A dpa hírügynökség szerint Románián keresztül eddig mintegy 30 ezer ukrán menekült Bulgáriába a február 24-én kitört ukrajnai háború elől.

Hirdetés

A német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Bulgária jelenleg az Európai Unió és a NATO tagja, a hidegháború idején azonban Moszkva egyik legszorosabb szövetségeseként tartották számon.

Tavaly novemberben – a bulgáriai elnökválasztási kampány alatt – bekérették az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Radev egy televíziós vitában a Krím-félszigetet Oroszország részének nevezte, továbbá hatástalanoknak az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtöki törökországi tárgyalása eredmény nélkül ért véget, felvetődött ugyanakkor a lehetősége egy Putyin-Zelenszkij-csúcstalálkozónak – mutatott rá a dpa.

Korábban írtuk