Fotó: ShutterStock.com/RAUF.ISMIKHAN
Hirdetés

Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a nap folyamán bekérette Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet a külügyminisztériumba. Zaharieva közölte, hogy egy orosz diplomatát nemkívánatos személlyé nyilvánítottak, egyben pedig Oroszország teljes körű együttműködését követelte a robbanások, illetve Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő elleni merényletkíséret ügyében indított vizsgálatok lefolytatásában.

Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője szerdán közölte: Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyek 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev fegyverkereskedő Ukrajnának, illetve Georgiának szánt készleteit raktározták.

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, fia és alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. 2020. február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak.

A bolgár főügyészség szerint a nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és a csehországi Vrbetice hadianyagraktárában történt hasonló incidensekkel.

Korábban írtuk

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásokért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később leszögezte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.