Az Egyesült Királyságban törvényes az az eljárás, miszerint a női fegyházakban transznemű (biológiai férfi) elítélteket helyeznek el, még erőszakos és szexuális bűnelkövetők esetében is. A bíróság arra alapozta a döntését, hogy szerintük a transznemű rabok fizikai és mentális egészsége szempontjából jobb az, hogy ha az általuk választott nem között töltik le a kiszabott ítéletet – derül ki az Origó cikkéből.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság börtönrendszerében egy nemi elismerő bizonyítvány alapján valósul meg a transzneműek áthelyezése a más nemű fogvatartottak közé. A bűncselekmény eseti jellege miatt a kiszabandó büntetést egyéni jelleggel fogják vizsgálni minden incidens esetében. Abban az esetben, hogy ha „őszinte” tévedés történt a névmásokkal kapcsolatosan, akkor valószínűleg azokban az esetekben nem lesz büntetés kiszabva, a bíró esetileg mérlegelhet – írják.

A magyar nyelv nem különbözteti meg a nemi identitás szerint a névmásokat, azonban az angol nyelvben, ahol ez megvalósul, ott az LMBTQ-lobbi térnyerésével egyre központibb szerepet játszik az, hogy az embereket milyen névmásokkal szólítják a közintézményekben és a magánéletben.

Az Origó cikke IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Korábban írtuk