A csatorna szerint már több mint 50 személyt hallgattak ki a nyomozás során. Az ország bűnüldözői igyekeznek megállapítani azokat a körülményeket, amelyek lehetővé tették a gyors orosz előrenyomulást az ország déli részén, például azt, hogy nem sikerült lerombolni az akkori ukrán Herszon régiót az orosz Krím félszigettel összekötő hidakat.

Hirdetés

A vizsgálat várhatóan érinti az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot is

– állítják a BBC Ukrajna forrásai. A folyamatban lévő büntetőeljárás a csatorna szerint már “Zaluzsnyij-ügy” néven vált ismertté. Eddig azonban a kijevi tábornokot nem idézték be a nyomozók, és hivatalosan sem vonták be az ügybe.

A tábornok már tanúskodott az ukrán védelem összeomlásáról délen egy különleges bizottság előtt, amelyet azért hoztak létre, hogy betekintést nyerjen a helyzetbe. Zaluzsnij meglehetősen ellentmondásos megjegyzéseket tett a bizottság előtt, ragaszkodott ahhoz, hogy minden erőfeszítést a háború megvívására kell fordítani ahelyett, hogy a felelősségre vonást végeznék, és kijelentette, hogy “mindenkinek meglesz a maga igazsága” a déli eseményekkel kapcsolatban – jelentette a BBC a meghallgatások egyik meg nem nevezett résztvevőjére hivatkozva.

A további részletekről IDE KATTINTVA az oroszhírek.hu portálon olvashatnak.

Korábban írtuk