A várakozásoknak megfelelően a dán parlament megszavazta az arcot eltakaró vallási ruhaneműk viselését tiltó törvényt. A törvény augusztusi hatállyal lép életbe.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A törvény megszegése pénzbírságot von maga után, illetve azt, aki egy másik személyt ilyen ruhanemű viselésére kötelez, pénzbírsággal vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Ahogy a Breitbart London a témában írt cikke hangsúlyozza, Dánia csak a legutóbbi azoknak az európai államoknak a sorában, ahol életbe lép a közbeszédben „burkatilalomként” emlegetett szabályozás.

Ausztria 2017 májusában fogadta el azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a teljes arcot eltakaró, muszlim fejfedők viselését nyilvános helyeken. A tiltás egy nagyobb integrációs csomag részeként került elfogadására. A törvény 2017 októberében lépett hatályba, és 2018. március végéig nagyjából 50 esetben szabtak ki bírságot annak megszegése miatt. Rachid Nekkaz algériai milliomos és politikai aktivista felajánlotta, hogy kifizeti a 150 eurós büntetést minden olyan muszlim nő helyett, aki megszegi a törvényt.

A hétmilliós Bulgária lakosságának nagyjából 15 százaléka muszlim vallású, a bolgár parlament ennek ellenére 2016 októberében elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében pénzbírsággal és a szociális juttatások csökkentésével büntethetők azok a nők, akik nyilvános helyen eltakarják az arcukat.

A lett honatyák 2016 áprilisában döntöttek úgy, hogy törvényben tiltják meg a muszlim fejfedő viselését – mindezt annak ellenére, hogy egy tanulmány szerint az országban ez mindössze három embert érint. Dzintars Rasnacs igazságügyi miniszter azonban azt nyilatkozta: „A törvényalkotó feladata a megelőző intézkedések meghozatala. Mi nem csupán a lett kulturális-történelmi értékeket védjük, de az európai kulturális-történelmi értékeket is”.

Belgiumban már 2011 júliusától tiltott az ilyesfajta ruhanemű viselete, őket csak Franciaország előzte meg néhány hónappal. 2016 nyarán aztán néhány francia tengerparti üdülővárosban megpróbálták betiltani a Sharia-törvényhez igazodó vallási fürdőruházat, a burkini viselését, ám ezeket a próbálkozásokat a legfelsőbb bíróság elutasította. Nyugat-Európa államai közül Franciaországban él a legtöbb muszlim vallású ember, számukat ötmillióra becsülik.

A Breitbart London cikke felidézi, hogy bár csupán ezekben az európai országokban létezik a teljes területre kiterjedő „burkatilalom”, az máshol is érvényben van, bár csak helyi szinten. Ilyen például a svájci Ticano tartomány, számtalan olaszországi város, Barcelona, és Norvégiában nem szabad vallásos fejfedőt hordani az iskolákban.