Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Hirdetés

Úgy fogalmazott: „ha most nem kezdjük el megvédeni a demokráciát, akkor hamarosan nem fog létezni”.

Čaputová emlékeztetett arra, hogy múlt héten Pozsonyban két szélsőséges fiatal egy melegbár előtt gyilkolt meg embereket, csak azért, mert az elkövetők „nem tudták elfogadni, hogy a szeretet és a szerelem különböző formákban is megnyilvánulhat”.

Véleménye szerint ez nem csupán az LMBT-közösség, hanem az egész társadalom ellen elkövetett támadás volt, mert az elkövetők azokat az értékeket sértették meg súlyosan, amelyek mellett az egész társadalom kiáll.

„A szlovák társadalomban nem a gyűlölet uralkodik. A parlament is azonnal elítélte ezt a terrorista cselekedetet, és arról biztosította a polgárokat, hogy mindenki értékes tagja a szlovák társadalomnak” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Úgy vélte, hogy az „illiberális” és a demokrácia két egymással összeegyeztethetetlen fogalom, a liberális demokrácia értékeit a szélsőségesek kiforgatják, kihasználják, félreértelmezik

Szavai szerint „a demokrácia mindenki érdekét szolgálja és a kisebbségek védelmén van a legfőbb hangsúly. Ha őket nem védjük meg, akkor a demokráciát ássuk alá.”

Mint mondta, a demokrácia védelme és a társadalmi egyensúly megteremtése a politikai vezetők kulcsfontosságú feladata ma Európában. Fontos – tette hozzá -, hogy különböző vélemények helyet kapjanak, viszont a szabadság, a szolidaritás és a liberális demokrácia értékeinek dominálniuk kell.

Čaputová azt is kiemelte, hogy az EU-hoz csatlakozó és csatlakozni kívánó országoknak liberális demokráciáknak kell maradniuk, és értékeiket a jogállamiságra kell alapozniuk.

„Az EU tagjának lenni nem jog vagy választási lehetőség, hanem privilégium” – emlékeztetett. A jogállamiságot leépítő politikai szereplők ellen pedig fel kell lépni mihamarabb, mielőtt ez a gyakorlat továbbterjedne, és más politikai szereplőket is inspirálhatna„ – vélte Caputová.

A szlovák elnök szerint a jelenlegi válság kihívásait csakis együttes erővel és szolidaritással lehet legyőzni. Mint mondta, Oroszország már az ukrajnai háború kitörése elött is csökkentette az EU-ba irányuló gázszállítást. Szlovákia például 80 százalékban függött az orosz gáztól, de diverzifikációval ezt sikerült 33 százalékkal csökkenteni. Felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére nehéz helyzetbe kerülhet Szlovákia, ha Moszkva teljesen elzárja a gázcsapot. Véleménye szerint a gázárplafon bevezetése megóvhat a válság hatásaitól, de azt is hozzátette, hogy a gazdasági fellendülést nem szabad majd a fosszilis energiahordozókra alapozni.

Čaputová rámutatott arra is hogy a válság, az illegális migráció nyomása a szélsőségesek térnyerésének kedvez, ezért ébernek kell maradni, és fel kell lépni azok ellen akik Európa egységének megtörését szorgalmazzák.