Fotó: shutterstock, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

A líbiai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Charles Michel történelmi pillanatnak nevezte az átmeneti kormány megalakulását, és összefogásra szólította fel a polgárháború sújtotta ország politikai és fegyveres frakcióit.

ENSZ-szakértők nemrég napvilágra került jelentése több külföldi kormányt vádolt azzal, hogy – semmibe véve a világszervezet vonatkozó tilalmait – csapatokat, illetve fegyvereket szállítanak Líbiába, mélyítve ezzel a 2011 óta tartó konfliktust.

A jelentés szerint továbbra is zsoldosok ezrei vesznek részt a harcokban.

A líbiai elnöki tanács élén álló Mohammad Júnesz al-Menfi hivatala azt közölte, az Európai Tanács elnökével folytatott egyeztetéseken érintették a migráció és az EU és a Líbia közti tengeri határok biztonságának kérdését is.

Korábban írtuk

Az AP hírügynökség magát megnevezni nem kívánó európai uniós tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy az EU líbiai nagykövete várhatóan április végén visszatér Tripoliba.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat. Ezt hivatott felváltani az Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök vezette kormány, amelynek megbízatása a december 24-re kitűzött választásokig tart.