Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Hirdetés

Charles Michel hangsúlyozta, hogy a bevándorlás nem csak a frontországok, hanem az egész EU számára kihívást jelent, ezért „határozott válaszintézkedésekre” van szükség. Hozzátette, keményen dolgoznak azon, hogy sikerüljön kompromisszumra jutni a közösség migrációs politikáját illetően.

Kiriákosz Micotákisz kiemelte: „ideje, hogy Európa támogatása szavak helyett tettekben, kézzelfogható szolidaritásként is megnyilvánuljon” a migráció, illetve a Törökországgal szembeni földközi-tengeri konfliktus ügyében.

Múlt héten leégett a 12 ezer embernek otthont adó moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén. Helyette a kormány egyelőre sátortábort alakított ki, és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust. Az ötezer férőhelyes ideiglenes táborba azonban eddig csak mintegy nyolcszázan költöztek át.

A görög miniszterelnök közölte, hogy új létesítményt építenek az EU támogatásával, amelyet szerinte közösen is kellene majd működtetni.

Korábban írtuk

Német kormányzati források arról számoltak be kedden, hogy Berlin szolidaritása jeleként nagyjából 1500 embert tervez befogadni Leszboszról.