Hozzátette, hogy álláspontja szerint „amilyen gyorsan csak lehet”, el kell indítani a tárgyalásokat Albánia belépéséről.

Hirdetés

A találkozót követően az Európai Tanács által közzétett nyilatkozatában Michel „közeli szövetségesként, partnerként és barátként” utalt Albániára, s megköszönte egyebek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában végzett munkáját.

 „Albánia az európai család része”, és „az EU továbbra is Albánia legnagyobb kereskedelmi partnere és anyagi támogatója marad” – szögezte le a belga politikus.

A sajtótájékoztatón az albán kormányfő hangsúlyozta, hogy országa jelentős lépéseket tett az igazságszolgáltatás megreformálása érdekében, Albánia szerinte „jó úton halad”. Rama kiemelte, hogy Tirana az ukrajnai háború ügyében is egyetért az EU álláspontjával.

Korábban írtuk

A miniszterelnök elmondta, reménykedik benne, hogy Bulgária felhagy a vétóval Észak-Macedónia EU-csatlakozását illetően, ez ugyanis Albánia előbbre jutását is gátolja: a sajtótájékoztatón Rama kijelentette, hogy ha az EU nem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával a június végi EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt, Albánia kérni fogja az EU-tagállamoktól, hogy csatlakozási eljárását válasszák le Észak-Macedóniáéról.

Az Európai Parlament csütörtökön felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy indítsák el a tárgyalásokat Albánia és Észak-Macedónia EU-tagságáról. Az EU korábban mindkét ország esetében döntött már arról, hogy a tárgyalások megkezdhetők, egyes tagállamok húzódozása miatt azonban a gyakorlatban ez még nem történt meg.