Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
Hirdetés

A közös sajtóértekezleten Michel „brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan” támadásról beszélt a fehérorosz határon történtekről. Az egész EU nevében szolidaritását fejezte ki Lengyelországnak. Az ilyen támadással szembesülve, határozottan, egységesen, az alapértékekre támaszkodva kell reagálni – hangsúlyozta.

Morawiecki diplomáciai kezdeményezést helyezett kilátásba a migránsok szállításában közvetlenül vagy közvetve részt vevő országokkal szemben. ‘Kemény eszközökkel rendelkezünk, szembe tudunk szállni a családok, a gyermekek és a nők biztonságát és egészségét veszélyeztető rendszer ellen„ – jelentette ki.

Hozzáfűzte: a légi szállítóknak is tudatában kell lenniük, milyen eszközök alkalmazhatók ”annak a veszélynek a megelőzésére, amelynek a Fehéroroszországba szállított embereket kiteszik„. Közölte: a Minszkkel szembeni új szankciók ”már az asztalon vannak„ és zajlanak a tagállamok közötti, egységes álláspont kidolgozását célzó egyeztetések.

A lengyel kormányfő bejelentette: az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) a legközelebbi napokban megfontolja a helyzetet lényegesen és ténylegesen befolyásoló lehetséges lépéseket. Megvitatják az EU-t jobban védő ”fizikai infrastruktúra létesítését és finanszírozásának lehetőségeit„ – fogalmazott. A konfliktus első vonalában lévő államok határai az EU határai is egyben – emlékeztetett. Aláhúzta: a legutóbbi események ”távolról nézve„ migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában nem migrációs, hanem politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása.

A történteket az ”állami terrorizmus megnyilvánulásának„, valamint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ”csendes bosszújának„ nevezte, amiért az EU támogatta a demokratikus törekvéseket Fehéroroszországban.

A lengyel miniszterelnök közölte: azt kérte Micheltől, hogy az ET videokonferencia formájában minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntetőintézkedéseket. Michelhez hasonlóan ő is említette az Európai Unió ez ügyben közel-keleti fővárosokban elindítandó diplomáciai akcióját.

Hangsúlyozta: Lengyelország jelenleg az EU és a NATO keleti szárnyát védi. Örömét fejezte ki, hogy az előző migrációs válságoktól eltérően az EU most ”egy hangon beszél„. A lengyel-fehérorosz határ ”az elvek állama és a jogtalanság állama, az embereket élő pajzsként használó állam közötti határ„ – jelentette ki.

Elmondta: Charles Michellel az orosz és a fehérorosz propaganda témáját is felvetették. Ennek célja szerinte olyan benyomást kelteni, mintha az EU, ezen belül Lengyelország és Litvánia aránytalanul és helytelenül reagálna a határon zajló fejleményekre.

Korábban írtuk