A német külügyminiszter a tárca nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében a többi között felvetette: meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét, amihez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU „külpolitikai cselekvőképességét”.

Hirdetés

Charles Michel külföldi újságíróknak adott, kedden ismertté vált nyilatkozatában „a körültekintés és a megfontoltság fontosságát” hangsúlyozta a nagy jelentőségű változtatásokat célzó felvetéseket illetően, és azt hangoztatta: mielőtt az unió úgy döntene, hogy feladja az egyhangúságot az unió külpolitikai döntései esetében, alaposan át kell gondolnia a javaslatot.

Az egyhangúságot igénylő uniós döntések fontosságát hangsúlyozva példaként kiemelte: a tagállamok teljes egyetértése nélkül nem lehetett volna elérni, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinensé váljon. Ez az elhatározás rendkívül határozott jelzést küldött az EU polgárai és vállalatai, valamint a világ többi része számára is – érvelt. Mivel az uniós tagországok a döntésben egységet mutattak, az elkövetkező néhány hónapban képesek voltak meggyőzni más országokat is, hogy csatlakozzanak a nagyratörő célhoz – húzta alá.

Hozzátette, a német felvetésről korai lenne véleményt nyilvánítani, különösen az Európa jövőjéről nemrégiben kezdődött konferenciasorozat eredményének jövőre várható befejezését megelőzően.

Korábban írtuk