Fotó: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

A YouTube videomegosztó portálra feltett üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Hétfőre a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz. Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett.

Hétfőn a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalat mintegy száz dolgozója kezdett tárgyalásba az üzem vezetőségével – közölte a gyár sajtószolgálata. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan miről tárgyalnak, de feltehetően az országban kialakult helyzetről. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a gyár rendben működik, a többi 9,9 ezer dolgozó munkahelyén tartózkodik.

Politikai követeléseket terjesztett elő a Beloruszkalij nevű fehérorosz, műtrágyaüzem vezetésének munkáskollektívája, miközben nem állt le a termelés – közölte hétfőn a gyár szakszervezetének vezetője.

Andrej Ribak elmondta, hogy tárgyalnak a munkáltatóval és politikai követeléseik vannak.

Vasárnap Lukasenka telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a Kreml tájékoztatása szerint tudatta a fehérorosz vezetővel, hogy Moszkva a két ország közötti védelmi megállapodás alapján kész segíteni Minszknek.

Hirdetés
Korábban írtuk