A meteorológiai szolgálat másodfokú riasztást adott ki, miután Nicosiában 43, a partvidéken 38, a hegyvidékeken pedig 34 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek.

Hirdetés

A munkaügyi minisztérium rendeletet adott ki, amelynek értelmében minden kültéri munkát fel kell függeszteni 12 és 16 óra között. A tilalom vonatkozik az élelmiszerek kétkerekű járműveken történő szállítására és az építkezési munkára is.

Az egészségügy-minisztérium azt tanácsolta a gyermekeknek, az időseknek és betegeknek, hogy kerüljék el a napsütést.

Az erdőtüzek kockázata szintén magas, a tűzoltóságot a legmagasabb készültségbe helyezték az erdős részeket uraló szárazság miatt.

Korábban írtuk

A földközi-tengeri szigetországban jelentős a csapadékhiány, a meteorológia a héten közölte a helyi sajtóval, hogy 2024 eddig a valaha jegyzett legszárazabb év volt.

A szerdai hőmérsékletek mintegy 10 Celsius-fokkal haladták meg a júniusban szokásos értékeket.

A Ciprusi Meteorológiai Szolgálat a Földközi-tenger keleti medencéjében uralkodó időjárási viszonyokkal kapcsolatos „szokatlan jelenségnek” minősítette a rendkívüli hőséget.

Az éghajlatváltozás következtében világszerte átlagosan 26 nappal hosszabb volt a rendkívüli hőség az elmúlt tizenkét hónapban – olvasható a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) klímajelentésében, amelyet május 28-án tettek közzé.

Az elmúlt években Cipruson melegebbek voltak a nyarak, elhúzódó hőhullámokkal. A tavaly július volt a valaha mért legmelegebb hónap, akkor 17 egymást követő napon át haladta meg a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot.

A legmagasabb hőmérsékletet – 46,2 Celsius-fokot – 2020 szeptemberében mérték Cipruson.