Civil szervezetek arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy indítsa meg az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, mondván, a varsói kormány semmibe veszi a jogállamiság elveit.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Csaknem harminc civil szervezet nyílt levelet küldött a brüsszeli testületnek, amelyben mielőbbi cselekvést sürgettek Lengyelországgal szemben.
    
„Úgy látjuk, ebben a szakaszban az egyetlen járható út, hogy felelősségre vonjuk Lengyelországot a szerződések szerinti kötelezettségeinek elmulasztása miatt, ha a bizottság javaslatot tesz a hetedik cikkely aktiválására” – hangsúlyozták a mások mellett az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül és a Nyílt Társadalom Európai Politika Intézete által jegyzett levélben.
    
Az említett cikkely olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat.
    
Az uniós jog végrehajtása felett őrködő Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében júliusban ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára, decemberben pedig két hónapot adott a kormánynak arra, hogy rendezze az aggályos kérdéseket. Az EB ettől függően dönt a további intézkedésekről – közölte akkor Frans Timmermans, a testület első alelnöke, hozzátéve, nem zárják ki a hetes cikk szerinti eljárás megindítását sem.
    
A civil szervezetek kiemelték, hogy a decemberi figyelmeztetés nem vette elejét a „jogállamiság további aláásásának” Lengyelországban. „Ezért sürgetjük, hogy állítsuk meg Lengyelország távolodását az EU alapértékeitől, és lépjünk előre a hetes cikk szerinti eljárás felé” – olvasható a Human Rights Watch honlapján közzétett levélben.
    
Annak megállapításához azonban, hogy egy tagállam „súlyosan és tartósan” megsérti az unió értékeit, az összes többi tagállam egyhangú támogatása szükséges. Orbán Viktor magyar miniszterelnök például korábban kijelentette, nem fognak támogatni semmilyen szankciót Lengyelországgal szemben.
    
Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

MTI