Később kiadott közleményében hangsúlyozta: „megtiszteltetéssel és alázattal” veszi tudomásul az amerikai nép bizalmát, amelyet iránta és alelnökjelöltje, Kamala Harris iránt tanúsított. „Példátlan akadályok közepette, rekordszámú amerikai szavazott. Bizonyítva ismét, hogy a demokrácia mélyen az amerikaiak szívében lakozik” – fogalmazott Biden.

Hirdetés

A politikus megismételte péntek éjjel mondott beszédének egyik elemét: „a kampánynak vége, it az ideje, hogy félretegyük a haragot és az éles retorikát, és egy nemzetként öszefogjunk”.

Kamala Harris a Twitteren nyilvánult meg. „Megcsináltunk” – írta és közzétett egy rövid videót arról, ahogyan gratulál Joe Bidennek.

Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter már gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden „tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik”.

Korábban írtuk

Hozzáfűzte: Biden a Fehér Házban „olyan különleges kihívások sorozatával találja majd szemben magát, amilyennel hivatalba lépő elnök még nem találkozott”. A volt elnök – aki mellett Biden nyolc éven keresztül alelnökként dolgozott – arra bíztatott minden amerikait, hogy adjon esélyt Bidennek, és támogassa őt.

Bill Clinton a Twitteren, Carter pedig közleményben gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek.

„Amerika hallatta a hangját, és a demokrácia győzedelmeskedett” – írta a mikroblog-bejegyzésben az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton. Egyben azt jósolta, hogy Biden és Harris „mindannyiunkat szolgálni fog, és összefog bennünket”.