Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Clinton azt sugalmazta, hogy Donald Trumpot perbe is kellett volna fogni, de az igazságügyi minisztérium megmentette őt ettől. Mint mondta: a nyilvánosságra hozott Mueller-jelentésből számára „világosan kiderül”, hogy elégséges bizonyíték áll rendelkezésre Trump perbe fogásához, de a jogszabályok szerint hivatalban lévő elnök ellen nem lehet pert indítani.

A volt elnökjelölt mindazonáltal tartózkodott attól, hogy felvesse az azonnali impeachmentet, vagyis az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás megindítását. Mint fogalmazott: szerinte ez túl korai lenne. Ugyanakkor támogatná a kongresszus „bizonyítékokon alapuló” vizsgálatát Mueller megállapításainak ügyében. „Ha ezek után is úgy gondolják, hogy bűncselekmények és szabálysértések történtek, akkor szerintem a kongresszusnak kötelessége felvetni az alkotmányos eljárást az elnök felmentésére” – fogalmazott Hillary Clinton, aki 2016-ban alulmaradt a választáson Donald Trumppal szemben.

Clinton hozzáfűzte: a Mueller-jelentés szerinte csak a kezdet, és nem valaminek a lezárása.

Ugyanezen a konferencián egyébként Jared Kushner, Donald Trump fehér házi tanácsadója – és egyben a veje is – igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás mértékének és jelentőségének. Kushner szerint a Mueller-vizsgálat több kárt okozott az Egyesült Államoknak, mint az orosz beavatkozás.

„Ha megnézzük, hogy Oroszország mit tett, például reklámokat vásárolt a Facebookon, és megpróbált ellenségeskedést szítani az amerikaiak között, akkor ez valóban szörnyű dolog. De szerintem a vizsgálatok és az elmúlt két évben lábra kapott feltételezések arról, hogy mi történhetett, sokkal többet ártottak a demokráciánknak, mint az a néhány hirdetés a Facebookon” – állította Jared Kushner.