Hivatalos adatok szerint októberben több mint kétszer annyian érkeztek a határhoz, mint szeptemberben.

Hirdetés

A német rendőrség pénteki tájékoztatása szerint az idén mintegy 7300 alkalommal próbáltak meg illegálisan bejutni migránsok az országba.

A német-lengyel határ menti migrációs helyzet a rendőrség szerint augusztus óta súlyosbodik. Pénteken holtan találtak egy bevándorlót a határ mentén. A görlitzi rendőrség szerint a hatóságok sikertelenül próbálták meg újraéleszteni az iraki férfit.

A rendőrség beszámolt továbbá arról is, hogy a Görlitzhez közeli Schöpstalban 30 olyan emberre bukkantak, akik épp egy teherautóból szálltak ki. A sofőr elmenekült, de a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki egy másik járművet vezetett.

Korábban írtuk

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják a fehérorosz elnököt, hogy utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt fontolóra veszi, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat.