Többfelé megszakadt a telefon és az áramszolgáltatás. Magyar sérültekről vagy áldozatokról nem tudni. A rengés központja Rómától mintegy 100 kilométerre keletre volt, ereje elérte a Richter-skálán a 6,3-t. A környéken 15 ezer épületben keletkezett kár, egyes kisvárosok jóformán teljesen romba dőltek. A földrengés megrongálta Róma legjobb állapotban fennmaradt ókori lelet együttesét, Caracalla császár termáit is.

Csaknem száz halott, közöttük öt gyerek,1500 sebesült, 50 ezer hajléktalan, 15 ezer súlyosan megrongálódott épület – egyelőre ez a tragikus mérlege a ma hajnal fél négykor történt földrengésnek. A közép-olasz Abruzzo tartomány székhelyén l’Aquilában és a környező kistelepüléseken a terméskőből épült házak kártyavárként omlottak össze, az utórezgések folyamatosak. A lakosok pizsamában menekültek ki az otthonaikból, az utcán töltötték az egész délelőttöt, nagy a félelem, sátrakat, tábori kórházat állítanak fel, és szünet nélküli a mentés, azt remélik, a romok alatt még van túlélő.

L’Aquilában a diákkollégium is romokban hever, százhúszan laktak ott, többségükben külföldiek, egy diákot sajnos nem sikerült megmenteni, másik kettőt élve húztak ki a romok alól. Kézzel folyik a mentés, a szűk utcákon nehezen mozognak a gépek, érkezőben a kutyás mentőegységek, nincsen víz, villany, akadozik a telefon-összeköttetés, a Roma-l’Aquila közötti autósztrádát lezárták, itt az egyik híd 15 centimétert mozdult el. A legsúlyosabb kár Castelnuovóban keletkezett, a kistelepülés romokban, két macedón bevándorló és három olasz vesztette életét.

Az olasz katasztrófavédelem rendkívüli ülést hívott össze, a köztársasági elnök és a kormányfő is figyelemmel követi az eseményeket. A súlyos természeti csapás miatt Silvio Berlusconi miniszterelnök elhalasztotta moszkvai látogatását. A térséget katasztrófa sújtotta övezetnek kiáltották ki, a katasztrófavédelem vezetője, Guido Bertolaso az évezred eddigi legtragikusabb földrengéséről beszélt, amelyet nem lehetett megjósolni, de a rezgések már vasárnap este megkezdődtek, és március végén az abruzzói geológiai intézet is erre figyelmeztetett, hiába. Olaszország aggódva követi az eseményeket, mindenki emlékszik a 1997-es umbriai földrengésre, melyben Assisi templomai is megrongálódtak. Ma hajnalban Róma is felébredt a rezgésekre, de ott kár nem történt. A római konzul Kovács Petra elmondta, magyar áldozatoktól, sebesültről nincsen hír, folyamatos kapcsolatban állnak az abruzzói hatóságokkal.

Abruzzóban azok, akiket álmukban lepett meg a földrengés, elmondták, már előtte felébredtek, mivel hirtelen szél keletkezett, a kutyák elkezdtek ugatni, majd morajlott a föld, és az épületek megrepedtek. Volt, aki az ablakon menekült ki az utcára, és még nem tudja, hol tölti a következő éjszakát. Délután mindenesetre hatezer meleg ételt osztanak ki l’Aquila stadionjában.

(MR)