Családegyesítés jogcímén mintegy 5500, főként szíriai családtag kapott belga vízumot az év első felében – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű, belga napilap Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár nyilatkozatára hivatkozva csütörtökön.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció

Francken elmondta, hogy a befogadott menekültek jogosultak arra, hogy családtagjaik vízummal Belgiumba utazhassanak.

Az év első hat hónapjában megnőtt a családegyesítésre vonatkozó kérelmek száma. Tavaly 4000 kérelem érkezett, és ebből 3023-at el is fogadtak a hatóságok. Idén csupán augusztusig 4248-an adtak be kérelmet, és 2558 esetben engedélyezték a beutazást.

A beutazásra jogosultak mintegy 47 százaléka szíriai állampolgár, 11,7 százalékuk iraki, közel 10 százalékuk palesztin és 8 százalékuk afgán.

A belga napilap arról is tájékoztatott, hogy a franciaországi Calais dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborának felszámolása miatt Jan Jambon belga belügyminiszter megerősített rendőri jelenlétet rendelt el. Szombattól 50, hétfőtől 120 rendőr vesz részt, elsősorban a francia-belga határ őrzésében egy, a calais-ihoz hasonló helyzet kialakulásának elkerülése érdekében.

Anne-Laure Mouligneaux, a belügyminiszter szóvivője elmondta, hogy a rendőrség két hónapig teljesít megerősített szolgálatot a határszakaszon. A készültséget ugyanakkor bármikor a helyzethez alakulásához lehet igazítani.

Azokat a menekülteket, akiket a hatóságok nemzetközi védelemre jogosultnak találnak, Brüsszelbe szállítják – tette hozzá.

A napilap úgy tudja, hogy a calais-ihoz hasonló illegális menekülttábor kialakulásának megakadályozására a belga kormány tervet készített, de a részletek bizalmasak.

MTI