A sérülteket hétfő este Vlagyimir Putyin is meglátogatta a kórházban és úgy fogalmazott: elpusztítják az észak-kaukázusi lázadókat. A moszkvai polgármester mára gyásznapot hirdetett az orosz fővárosban. A magyar konzulátus nem tud magyar áldozatról.

A pokolgépeket a reggeli csúcsforgalomban robbantották fel az öngyilkos merénylők. Az első bomba helyi idő szerint 7 óra 57 perckor ölt a Lubjanka állomáson. A második másfél óra múlva lépett működésbe a Kultúra Park megállóban, ahol amatőr videós rögzítette a pusztítást. A detonáció feltépte a jármű ajtaját, a vagonban holtestek hevertek, a szerelvényből füst gomolygott. Szakértők szerint több kilogrammnyi TNT robbant. Az áldozatok többsége iskolába tartó fiatal vagy gyermek volt.

Az orosz elnök magához rendelte a kormány tagjait, és a biztonsági előírások szigorítására adott utasítást. Az elnöki raporton Medvegyev elődje, Vlagyimir Putyin nem jelent meg, az orosz miniszterelnök külön nyilatkozatot tett. „Biztos vagyok benne, hogy a hatóságok minden erejükkel azon lesznek, hogy megtalálják és megbüntessék a bűnözőket. A terroristákat meg fogjuk semmisíteni” – mondta Putyin.

A hatóságok és a szakértők szerint mindkét robbantást „fekete özvegyek”, más néven sahidkák hajtották végre, hogy bosszút álljanak a csecsen háborúban elesett férjük haláláért. Csecsen elkövetőkre utal, hogy az első bomba a KGB utódjának számító Szövetségi Biztonsági Szolgálat központjánál lévő metrómegállóban történt. A szervezet feladata lenne a Kaukázusból érkező szeparatista, muszlim terroristák támadásainak megakadályozása. A biztonsági kamerák felvételei alapján a merénylőknek három bűntársa lehetett – egy férfi és két nő. „Fekete özvegyek” követtek már el terrorcselekményt az orosz fővárosban. 2002-ben egy moszkvai színházban 400 embert ejtettek túszul, két évvel később pedig a metróban robbantottak.

(hírTV)