Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babis a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.

A bizalmatlansági indítvány napirendre vétele után el is kezdődött a parlamenti vita, amely a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan hosszú órákig eltart. A szavazásra nagy valószínűséggel csak a késő délutáni vagy az esti órákban kerül sor.

A kormány megbuktatásához a hatályos szabályok szerint a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék azonban nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM – 15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői nem engedik a kormány megbuktatását.

Andrej Babis kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. Az indítvány parlamenti megvitatására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.