Hirdetés

„Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak” – indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban. A miniszter szerint a bécsi áldozatok között cseh állampolgárok nincsenek.

„Az ellenőrzéseket már hétfő este elkezdtük. Pontosabb információkat taktikai szempontból nem hozunk nyilvánosságra” – mondta Jirí Matzer, a dél-csehországi rendőrség szóvivője a cseh hírügynökségnek. Matzer szerint a határátkelőkön nyugodt a helyzet, a forgalom a koronavírus-járvány miatt is alacsony.

Vezető cseh politikusok pártállásra való tekintet nélkül egybehangzóan elítélték a hétfői bécsi terrortámadást.

Korábban írtuk

„Igen, a Covid-19 nagyon veszélyes, de a Nizzában és Bécsben történt események az európai civilizáció lényege elleni támadások” – írta a Twitteren Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke.

Lubomír Metnar védelmi miniszter leszögezte: a terrorizmus ellen harcolni kell, és a bűncselekmények elkövetőit szigorúan meg kell büntetni.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy szigorúbban kell ellenőrizni az európai országokban működő iszlám imámok tevékenységét. „Az európai és nemzetközi biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésével el kell őket zárni a pénzforrásoktól” – vélte a kalózpárti elnök.

Andrej Babis miniszterelnök még az éjjel a Twitteren megjelent bejegyzésében együttérzését fejezte ki Ausztria lakosságával, és támogatásáról biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellárt.