Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A kormányfő leszögezte: a mostani féléves cseh európai uniós elnökség idején Prága erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, s ugyanakkor nagy figyelmet szenteljenek Ukrajna újjáépítése előkészítésének.

A cseh diplomácia előtt álló legnagyobb kihívás Fiala szerint a példa nélküli energiaválság megoldása. „Csehországnak feltétlenül át kell alakítania az úgynevezett energiamixét, és meg kell teremtenie energiafüggetlenségét” – húzta alá a kormányfő. Felszólította a diplomatákat, hogy a következő időszakban az energia kérdése legyen tevékenységük középpontjában. A cseh diplomatáknak nemcsak új energiaforrásokat kell keresniük, hanem olyan beruházásokat is, amelyek hozzájárulnának a cseh gazdaság korszerűsítéséhez és átalakításához.

Petr Fiala kijelentette, hogy az energiahordozókat és a nyersanyagokat Oroszország fegyverként használja az Európai Unió ellen. „Ezért összeurópai megoldásokra van szükség, s ez nagy próbája lesz kölcsönös szolidaritásunknak” – mutatott rá a miniszterelnök. Úgy vélte: „ha csak az Európai Unió egyetlen tagja is lényegi problémákba kerül, akkor fokozatosan a többiek is beesnek a szakadékba”.

Az Európai Unió Tanácsának szavazási szabályaival kapcsolatban a cseh kormányfő elmondta: a mostani konszenzusos döntéshozatal ugyan gyakran hosszadalmas, de ha megszületik az egyezség, akkor a megegyezés szilárdabb. Fiala nem tartaná szerencsésnek, ha a konszenzusos döntéshozatal elve lényegesen módosulna.

Korábban írtuk

Mikulás Bek európai ügyekért felelős miniszter júniusban bejelentette, hogy Csehország elnöksége alatt kérdőíveket küld ki a tagállamoknak, hogy megtudja milyen területen tudják elképzelni a konszenzusos döntéshozatal helyett a többségi szavazást.