Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Hamácek szerint a közelmúltban az olasz, francia és német kezdeményezésre újra megnyitott kvótaügy, az Európába érkezett migránsok elosztása az Európai Unió tagállamai között, „határozottan nem oldja meg a problémát”. Elfogadhatatlan az is, hogy a kezdeményező országok a migránsok újraelosztását kész tényként terjesztették a többi ország elé, holott ez a kérdés „veszélyezteti az egész schengeni rendszert is”.

Csehország és a visegrádi csoport további három állama (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nem csatlakoznak ehhez a rendszerhez – szögezte le a cseh belügyminiszter.

„A migrációs probléma egyetlen megoldása, hogy megakadályozzuk az emberek útrakelésért. Segíteni ott kell, ahol a probléma keletkezik, ahonnan az emberek menekülnek” – szögezte le Hamácek.

„A kvóták, mint a menekültprobléma megoldása, nem működnek, csak veszekedést hoztak” – fejti ki a cseh politikus. Szerinte ez a téma nem csak Közép-Európa, hanem Nyugat-Európa társadalmait is megosztja, a populistáknak, az Európa-ellenes erőknek kedvez, s mint ilyen veszélyezteti Európát, ami megengedhetetlen – zárja írását Jan Hamácek.