Fotó: ShutterStock.com/Beliphotos (illusztráció)
Hirdetés

„Éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is” – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Védőmaszkból általános hiány van az egész országban. Jan Hamácek belügyminiszter még szerda reggel is azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok használatát csak azután teszik kötelezővé, hogy vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot.

„Amennyiben nem lesznek problémák a szállítással, hétfőtől kezdve minden héten egymillió arcmaszkot kapunk Vietnamból” – közölte Babis.

A kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak.

„A csütörtökön életbe lépő intézkedés célja megkönnyíteni a nyugdíjasoknak a bevásárlást, és jobban védeni őket a koronavírustól” – indokolta a döntést Babis.

A kormány már korábban azt javasolta a 70 évnél idősebb embereknek, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat. Az idősotthonok lakóinak egyenesen megtiltották, hogy elhagyják intézetüket.

A cseh városok többségében már telefonon keresztül is lehet élelmiszereket, meleg ételt rendelni. Az időseknek ugyanakkor számos önkéntes civil szervezet vagy ad hoc csoport, például diákok, is igyekszik segítséget nyújtani a nehéz helyzetben.

Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak – közölte Adam Vojtech. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg.