Az online regisztrációs rendszer reggel nyolckor nyílt meg, az első órában 44 ezer ember jelentkezett, közülük kétezren időpontot is tudtak foglalni az oltásra. A regisztráció alkalmával nem fog tudni mindenki azonnal időpontot foglalni, viszont a jelentkezéskor kapott PIN-kóddal később ellenőrizni tudják az oldalon, mikor nyílnak meg új időpontok az újabb vakcinaszállítmányok érkezésével – figyelmeztettek a hatóságok.

Hirdetés

Csehországban 441 ezer nyolcvan év feletti ember él, a regisztráció az ő számukra nyílt meg most, ők elsőbbséget élveznek az oltókampányban. Péntek reggel 47 oltópont volt feltüntetve a rendszerben.

Ellenzéki politikusok élesen bírálták a pénteken indított online regisztrációt, arra hivatkozva, hogy a rendszer nem működik hatékonyan, és túlságosan bonyolult az idősek számára. Kifogásolták, hogy az oltás folyamata nem elég gyors: bár rendelkezésre áll elég oltóanyag, szerintük nincs elegendő oltópont az országban.

A várakozások szerint hetente 70 ezer adag érkezik majd az országba a Pfizer/BioNTech-vakcinából, és január végéig a Moderna oltóanyagából is kapnak 11 600 dózist.

Korábban írtuk

Csehországban csütörtökön 8032 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, majdnem feleannyit, mint egy héttel korábban. Január eleje óta a járványhoz köthető napi halálesetek száma 150-180 között mozog. December első felében ez az érték még jóval alacsonyabb volt, naponta 100 körüli.

A járvány márciusi kirobbanása óta 874 605 esetet és 14 029 koronavírusos elhalálozást jegyeztek fel.