Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az orosz földgáz nagyobbik része, amely a Balti-tengerben lefektetett vezetékeken keresztül érkezik Németországba, végül is Csehországon keresztül jut el Nyugat-Európába. Az épülő Északi-Áramlat 2 gázvezetéket számos politikus bírálja, mert megkerüli Ukrajnát és Lengyelországot, tehát a hagyományosnak tekintett tranzitországokat.

„Az évi 55 milliárd köbméternyi földgázból 45,1 milliárd köbméter az új Eugal gázvezetéken keresztül Csehországba fog irányulni” – mondta Reemt Bernert, a Gascade német cég szóvivője a cseh hírügynökségnek.

Az Eugal gázvezeték az észak-németországi Lubmint – ahol véget ér az Északi-Áramlat 2 gázvezeték – és a cseh határon fekvő Deutschneudorfot köti majd össze. A tavaly óta épülő 480 kilométer hosszú Eugal gázvezetéket részben az idei év végén kezdik el működtetni. Bernert szerint az építkezés a tervek szerint halad. Teljes kapacitással 2021 elejétől, az Északi-Áramlat 2 teljes üzembe helyezése után fog működni.

A cseh határon az Eugal rákapcsolódik a Capacity4Gas vezetékrendszerre, amely nagymértékben párhuzamos lesz a már létező és működő Gazela gázvezetékkel. Az új vezeték hossza mintegy 150 kilométer és a cseh-bajor határon kapcsolódik rá ismét a németországi hálózatra.

René Nedela, a cseh ipari és kereskedelmi miniszter helyettese a CTK-nak azt mondta, hogy az új gázvezetékeknek nagyon pozitív hatásuk lesz a cseh gáziparra.

„A közeljövőben ugyanis lejár a legtöbb földgáz-szállítási, kelet-nyugati irányú tranzitszerződés Csehország területén. Már ma biztos, hogy az új szerződések jóval korlátozottabbak lesznek, mint az eddigiek, aminek negatív következményei lennének a Net4Gas társaság tulajdonában lévő gázvezeték-rendszerre, s ez végeredményben a gáz árának emelkedésében nyilvánulna meg” – magyarázta a tárcavezető-helyettes. Megjegyezte: az új gázvezetékekkel összefüggő csehországi beruházások értéke elérheti a 700 millió eurót is.

Lenka Kovacovská, a Cseh Gázipari Szövetség szóvivője kijelentette: az új gázvezetékek felépítése hosszú távon is rendkívül fontos, mert ezzel a cseh rendszer még inkább rákapcsolódik az integrált és jól működő nyugat-európai földgázvezeték rendszerre.

A Net4Gas társaság tulajdonában lévő vezetékekbe 2017-ben 42,5 milliárd köbméter földgáz érkezett, ebből 8,5 milliárdot Csehországban használtak fel, míg a többi tranzitgáz volt.