Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
Koronavírussal fertőzött beteg egy robottal kommunikál az olaszországi Varese egyik kórházának intenzív osztályán 2020. április 8-án.
Hirdetés

Az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt, míg csütörtökön 4020 új fertőzöttről adtak számot Rómában. A növekedés így 2,75 százalékos, és múlt vasárnap óta tartósan 4 százalék alatt van. Március elején még naponta 20 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma.

A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött.

Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt.

Nem sokkal később Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz kormány május 3-ig meghosszabbítja a járvány miatt eredetileg húsvét hétfőig elrendelt korlátozásokat. Bejelentette azt is, hogy április 14-én újra kinyithatnak a könyvesboltok, írószerboltok és a gyerekruhaüzletek

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, Silvio Brusaferro arra figyelmeztetett, hogy a terjedés lassulása pozitív jel, de emiatt még nem szabad lazulnia a fegyelemnek. A korlátozások miatt Olaszország várhatóan a második világháború utáni időszak legsúlyosabb gazdasági visszaesését lesz kénytelen elkönyvelni, Az Unicredit olasz bank például 15 százalékos gazdasági zsugorodást jósol.

Ezzel párhuzamosan Genfben szintén a korlátozások elhamarkodott lazítása ellen emelt szót Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

„A korlátozások feloldása a vírus halálos újjáéledéséhez vezethet” – figyelmeztetett az etióp mikrobiológus, maláriakutató. Tedrosz Adhanom rámutatott, hogy egyes helyeken, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban „üdvözítő lassulás” tapasztalható, máshol viszont riasztó ütemben gyorsul a SARS-CoV-2-vírus terjedése. A főigazgató tudatta, hogy a WHO csaknem 1,5 millió megerősített esetről és mintegy 92 ezer halálos áldozatról tud biztosan világszerte. Tedrosz Adhanom riasztó trendnek nevezte, hogy egyes országokban rengeteg egészségügyi dolgozó is megfertőződik.

A WHO főigazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyetlen ország sem immunis a világjárvánnyal szemben.