A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint 1358 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az előző hónapban a 2019. augusztusi 1714 négyzetkilométer után.

Hirdetés

Az év első nyolc hónapjában a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdjai 6301 négyzetkilométernyi erdőirtást észleltek a Föld legnagyobb őserdejében, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Ez a terület azonban jóval meghaladja a 2018-ban regisztrált 4951 négyzetkilométert.

A környezetvédelmi politikája miatt sokat bírált Jair Bolsonaro elnökségének első évében, 2019-ben kivételesen nagymértékű volt az erdőirtás (9178 négyzetkilométer).

Korábban írtuk

Idén is jelentős károkat okoznak az erdőtüzek, az INPE szeptemberben 13 810 gócot észlelt szeptember 1. és 10. között.

A helyzet annál is aggasztóbb, hogy a füst légzőszervi megbetegedéseket okoz abban az országban, amely a második helyen áll a világban a Covid-19-betegség okozta halálesetek tekintetében (közel 130 ezer).

Számos ismert ember, közöttük Leonardo DiCaprio amerikai színész osztotta meg a Twitteren az előző héten több civil szervezet által közzétett Defundbolsonaro.org kampányvideót, amelyben azt kérik, hogy minden beruházást az Amazónia megóvására tett határozott kötelezettségvállalásoktól tegyenek függővé.