Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy az állami intézmények és a gazdaság legfontosabb területeinek működőképességét fenn kell tartani, de minden egyéb ügyben kerülni kell az emberek közötti érintkezést. Ezért az eddigi ezerfős határérték alatt is el kell halasztani az összejöveteleket minden lehetséges esetben.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány „ismeretlen kihívás”, ezért a tudomány folyamatosan formálódó, egyre újabb megállapításaira kell építeni a járványügyi intézkedéseket.

Németország a „dinamikus járványkitörés” szakaszában van, vagyis a fertőzöttek száma „nagyon erőteljesen emelkedik”.

Azonban sikerült egy igen korai szakaszban felismerni a járványt, így a nem feltétlenül szükséges társas érintkezés mellőzésével lehet még küzdeni a helyzet további súlyosbodása ellen – fejtette ki a német kancellár.

A gazdasági hatásokról elmondta, hogy kezelésükre pénteken átfogó programot mutatnak be. Jelezte, hogy nem folytatják a 2015-ben – 1969 óta először – kialakított és azóta megtartott politikát, miszerint törekszenek az államháztartási egyensúly fenntartására és az államadósság csökkentésére, hanem minden erővel a járvány hatásainak ellensúlyozására összpontosítanak.

Mint mondta, a koronavírus-járvány „minden szempontból rendkívüli, és rendkívülibb, mint a (2008-2009-es) bankválság”, mert az emberek egészségét érintő gondról van szó, amelyre a tudomány még nem talált megoldást, hiszen az új koronavírus okozta betegségre (Covid-19) nincs gyógyszer és védőoltás.

Az Angela Merkel és a tartományi kormányfők konferenciáját – rendszeresen tanácskozó testületét – soros elnökként vezető bajor miniszterelnök, Markus Söder szintén hangsúlyozta, hogy az igen sebesen változó helyzetben meghozandó döntések sora mind-mind a következő négy-öt hét, a nagyjából április 20-ig tartó időszak minél hatékonyabb kihasználására irányul.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartása, túlterheltségének megakadályozása érdekében minden erővel küzdeni kell azért, hogy ebben az időszakban fékeződjék a járvány, és majd április 20. után kell mérleget készíteni – fejtette ki Söder.

Ez az időszak „nagyon-nagyon döntő” módon meghatározza, hogy mi történik a járvány további szakaszaiban – tette hozzá Merkel.

Angela Merkel, Markus Söder és a tájékoztató harmadik résztvevője, Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere is részletesen beszélt a napközbeni gyermekellátás és az oktatás rendszeréről, az intézmények lehetséges bezárásának ügyéről. Rámutattak, hogy a szövetségi berendezkedésű országban ez a terület a tartományok hatásköre, és mind a 16 tartomány más helyzetben van. Szavaik alapján várhatóan a következő órákban-napokban egy sor tartományban elrendelik a bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek bezárását, de nem mindenhol. Tschentscher kiemelte: gondoskodni kell az úgynevezett kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó emberek gyermekeinek felügyeletéről a szülők munkaideje alatt.

A szövetségi kormányt képviselő kancellár és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán a többi között megállapodtak arról, hogy a Covid-19-ben szenvedők ellátása érdekében tehermentesítik a kórházakat. A nem a járvánnyal kapcsolatos és nem azonnal szükséges kezeléseket és műtéteket hétfőtől határozatlan időre el kell halasztani. Az ebből fakadó bevételkiesést megtérítik a kórházüzemeltetőknek. A társaságok továbbá plusz pénzt kapnak minden egyes intenzív ellátási ágyért – kórházi helyért -, amelyet fenntartanak a Covid-19 pácienseinek.

További kiemelt cél a leginkább veszélyeztetett csoportok, az idősek és a krónikus betegek tájékoztatása és védelme. Arról is határoztak, hogy a lehető legszorosabban összehangolják a tartományok és a szövetségi kormány munkáját, illetve Németország erőfeszítéseit az európai uniós társállamok törekvéseivel.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai alapján csütörtök este 2369 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez csaknem ezer esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél, és a legnagyobb napi emelkedés a járvány elmélyülése, február 25. óta. Az esetek legnagyobb részét – 688 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 5 ember halt meg, 3 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 1 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte csaknem 130 ezer, a halálos áldozatoké 4750. A járvány 124 országot ért el, súlypontja Európában van.