Hirdetés

A World Professional Association for Transgender Health (WPATH) új útmutatójában 16-ról 14 évre csökkentik azt a korhatárt, amikortól a nemváltoztató hormonok használatát ajánlják – derül ki a The Post Millennial által a héten megszerzett dokumentumokból. A kettős masztektómiára, azaz a női mellek eltávolítására vonatkozó legalacsonyabb életkort 15 évre csökkentették. A tizenhat éves fiúk már kérhetik a műtéti mellnagyobbítást, az arcot nőiesebbé tevő plasztikai beavatkozásokat és a pajzsporc- (vagyis ádámcsutka-) kisebbítést.

Az útmutató a nemi szerveken végzett műtétek – ilyen a méheltávolítás vagy a hüvelyplasztika – esetében a korhatárt 18-ról 17 évre csökkenti. Az egyetlen olyan beavatkozás, amelynél megtartották a 18 éves korhatárt, a falloszplasztika, amelynek során „a test más területeiről vett bőrfelület átültetésével álpéniszt hoznak létre”.

A WPATH azt javasolja, a pubertásblokkolókat a lányok esetében 8-13 éves kor között kezdjék el használni, a fiúknál pedig nagyjából két évvel később.

A The Post Millennial cikke szerint bár az új irányelveket még nem véglegesítették és nem hozták nyilvánosságra, számos orvosi szervezet már követi azokat. A Bostoni Gyermekkórház például ezekre hivatkozva engedélyezi már a tizenhét éves gyerekek számára a hüvelyplasztikát. Dr. Oren Ganor, a Bostoni Gyermek Gendersebészeti Klinika társigazgatója egy e-mailben pedig már utalt arra, hogy ennél fiatalabb gyerekeket is meg lehetne műteni. Ganor a WBUR nevű bostoni rádiócsatornának azt nyilatkozta, „némileg engedékeny”, amikor a nemi szerveket érintő műtéteket igénylő fiatal fiúk életkoráról van szó.

(forrás)

Korábban írtuk