Holm Putzke szerint sokan felelősek a választási vereségért, nem egyedül Angela Merkel kancellár. „Nincs egyedüli felelős. De szerepet játszott benne, amit Merkel az elmúlt tizenhat évben a CDU-val művelt. A párt balra fordult, ami rövid és középtávon talán okos ötletnek tűnhetett, és hozott is sikereket, ám hosszú távon már nem” – fogalmazott a politikus, aki az okok között azt is megemlítette, hogy Armin Laschet pártelnökké választása nem felelt meg a párttagok szándékának. „A többség Laschet ellenfelét, Friedrich Merzet pártolta” – tette hozzá Putzke, aki kiemelte, hogy Laschet a CDU legrosszabb választási eredményét érte el, és „ezért valóban vállalnia kell valakinek a felelősséget”.

Hirdetés

Ugyanakkor rámutatott: nem biztos, hogy okos dolog lenne-e pártelnökként éppen akkor lecserélni, amikor a pártok egyeztetnek. „De ha a végén biztossá válik, hogy nem ő lesz a kancellár, akkor személyi következményeket kellene levonni, és fel kellene adnia a pártelnökséget” – adott hangot a véleményének. „Söder kényelmesebb helyzetben van. Ő a CSU 1949 óta legrosszabb választási eredményét érte el, de ezt szépíti, hogy a párt 45-öt megnyert a 46 bajor választókörzetből” – tette hozzá.

A kormányzati szerepvállalásról úgy vélekedett, hogy a koalícióra lépés megnehezítené helyzetüket a következő tartományi választásokon Bajorországban és Szászországban. „Nehéz ugyanis olyan kormány ellen kampányolni, amelyben részt veszünk” – tette hozzá. „Nehéz megmondani, mi történik a CDU-val ellenzékben, az is meglehet, hogy néppártként ez a végét jelenti majd. Mindenesetre vigyáznia kell, hogy ne manőverezze magát egy önromboló folyamatba. (…) Ellenzékben is nagy a kockázat, de esélyt is ad a megújulásra” – magyarázta a politikus, aki szerint kissé elvesztették az iránytűjüket. „Nem elég felírni egy papírra, hogy konzervatívok vagyunk. Az nem lehetséges a középrétegeket védelmező gazdaságpolitika nélkül” – hangsúlyozta Putzke, bírálva a CSU bevándorláspolitikáját.

„Magyarországon mély benyomást tesz rám, milyen ösztönzőkkel segíti a kormány a családokat. A kérdés az, bevándorlással vagy okos családpolitikával akarjuk-e megoldani Európa demográfiai problémáit. Nem arról van szó, hogy gyerekszülésre kell ítélni a nőket, mint a náci időkben. Hanem arról, hogy a gyermekvállalást is vonzóvá kell tenni a számukra amellett, hogy a munkájukban is sikeresek lehessenek. Ezt Magyarország sokkal jobban teszi, mint Németország” – vélekedett.

Korábban írtuk