Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

Az osztrák baloldali sajtó azt szeretné elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Heinz-Christian Strachénak állított csapda egyszerű magánakció volt: egyetlen célja a haszonszerzés, motivációja pedig az Osztrák Szabadságpárttal szembeni ellenszenv.

Ezt próbálják alátámasztani azokkal a mesés euróösszegekkel, amelyekért állítólag a film készítői a videót árulták. Először csak 2-3 millióról írtak a lapok, de azóta ötmillióról, sőt dél-afrikai eredetű színaranyról is lehet olvasni.

Csakhogy lassan oszlik a köd. Ma már tudjuk, hogy a csapdaállításban részt vett egy bécsi ügyvéd, aki a szabadságpárti Gudenust, Strache barátját összeismertette az állítólagos orosz oligarcha unokahúgával. Az ügyvéd kapcsolatban állt Ju­lian H. magánnyomozóval, akit egy másik magánnyomozó, Sascha Wandl felismert az ibizai videón. Sascha Wandl nyilvánosan feladta magát, és azt állította, hogy a felvételen egykori tanítványa látható: állítása szerint ő képezte ki Julian H.-t profi kémkedésre.

Julian H. szervezte be az akcióba azt a több nyelven beszélő boszniai egyetemista lányt, aki az orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A nő napi 6-7 ezer eurót keresett az alakításával. A filmen feltűnik még egy fehér nadrágos német férfi is, amint a villában kamerákat szerel. Utóbbit a lány német kísérőjeként mutatták be a gyanútlan vendégeknek.

Arról is írnak a lapok, hogy a videóért a kémbandának dél-afrikai aranypénzzel fizettek, mielőtt valakik átadták a film egyes részleteit a két német lapnak, a Der Spiegelnek és a Süddeutsche Zeitungnak, amelyek egyszerre, mintegy varázs­ütésre nyilvánosságra hozták azokat egy héttel az európai parlamenti választás előtt. Kitűnő időzítés. Robbant a bomba, és másnap lemondott az alkancellár, Heinz-Christian Strache, hogy megmentse a koalíciót.

Sebastian Kurz ennek ellenére távozásra szólította fel Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszterét, mire az összes FPÖ-s miniszter is felállt. Sebastian Kurz ezek után bemutatta kisebbségi kormányát, amely még tényleges megalakulása előtt megbukott: az EP-választások másnapján a Peter Pilz vezette kis párt kezdeményezésére az osztrák parlamentben bizalmatlansági szavazást tartottak, megbukott Sebastian Kurz is. Oly villámsebesen tűnt el egy teljes kormány a föld színéről, mintha egy lavina temette volna maga alá.

Az Ibiza-gate megrendelőjének kilétét azonban máig homály fedi. Ugyanakkor egyre erősebb a gyanú, hogy a fent említett magánnyomozónak, illetve biztonsági embereinek, akik a csapdaállításban és a videó forgatásában részt vettek, titkos­szolgálati kapcsolatai vannak.

Herbert Kickl volt szabadságpárti belügyminiszter többször is utalt rá, hogy az osztrák titkosszolgálat is érintett az ügyben. Szerinte ez az érintettség lehet az oka annak, hogy Sebastian Kurz menesztette: nehogy rálátása legyen a továbbiakban a nyomozás részleteire. Kickl elmondta, Kurz négyszemközt felajánlotta neki, hogy legyen inkább más tárca vezetője, esetleg parlamenti frakcióvezető, de mindenképp távozzon a belügyminisztérium éléről. Ezt Kickl nem fogadta el. Kurz erre felállította a székéből, mire az összes többi szabadságpárti miniszter is távozott.

Az ibizai villáról is kiderült egy és más. Az Ibiza-gate szálainak kibogozásában élen járó EU-Infothek főszerkesztője, Gerd Schmidt szerint az ibizai villát, ahol a videót forgatták, korábban több titkos­szolgálat is használta már: itt csaptak le nagy értékű pénzmosások elkövetőire, droghálózatokra, alvilági maffiaszervezetekre. Schmidt nem egy titkosszolgálatról, hanem titkosszolgálatokról beszélt, többes számban.

Ami konkrétan az osztrák szolgálat szerepét illeti, Peter Pilz, a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezője forró nyomnak nevezi azokat az értesüléseket, amelyek szerint a szálak az osztrák titkosszolgálathoz, a BVT-hez vezetnek. Pilz arra utal, hogy állítólag már két évvel a videó forgatása előtt, 2015. május 5-én sms-váltás zajlott az osztrák titkosszolgálat, a BVT egykori tisztségviselője és az Osztrák Néppárt (ÖVP) szövetségi ügyvivője között. A volt titkosszolga, akit csak P.-ként emlegetnek, az alábbi üzenetet küldte Axel Melchiornak, az Osztrák Néppárt szövetségi ügyvivőjének, aki akkoriban Sebastian Kurz kabinetfőnök-helyettese volt a külügyminisztériumban:

„Ráérsz egy kicsit? Vannak új filmek!”

Eszerint már 2015 nyarán megpróbáltak eladni a Strachéról készített kompromittáló felvételeket az Osztrák Néppártnak. Személyes találkozásra is sor kerülhetett egy bécsi belvárosi kávéházban. „Axel-videó” – ez a bejegyzés szerepelt ugyanis a volt titkos ügynök naptárában, Axel Melchiorra utalva.

A BVT szerepét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság legutóbbi ülésén erről az sms-ről kérdezték Sebastian Kurz volt kancellárt. Vajon a filmek a Szabadságpártot lejárató videók voltak? Kurz állítása szerint nem tudott semmiről, arról sem, hogy miről tárgyalt korábbi kabinetfőnök-helyettese a volt titkosszolga-ügyvéddel. Peter Pilz szerint azonban egyértelmű, hogy ez a „forró nyom” egyenesen Sebastian Kurz kabinetjébe vezet.

A legkisebb parlamenti párt vezetője az Österreich című lapnak így nyilatkozott: „Nem használ Kurznak ez a teljes emlékezetkiesés. Fel fogjuk frissíteni a memóriáját.” Peter Pilz parlamenti Ibiza-vizsgálóbizottság felállítását követeli még a választás előtt, mert úgy véli, sürgősen szükség van a tisztánlátásra és a védelemre.

Közben Heinz-Christian Strache az őt lejárató videó ellenére népszerűbb, mint valaha. A preferenciális szavazatok végleges összeszámlálása után kiderült, hogy összesen 44 750 őt előnyben részesítő voksot kapott. A 33 ezres küszöböt messze túllépve mandátumhoz jutott azon az EP-listán, amelyen jelképesen az utolsó helyet választotta magának. Pártja, az FPÖ is elégedett lehet: közel százezer szavazattal kapott többet, mint a korábbi EP-választásokon. Mégsem cserélne Strachéval senki. Egy aknásított terepen kell harcolnia az igazáért, ahol a hatalmas büdzsével dolgozó alvilág egyetlen nap alatt képes egy kétharmados többséget élvező, stabilnak tűnő koalíciós kormány megbuktatására.

Ha bebizonyosodik, hogy közreműködött egy vagy több titkosszolgálat, az egyenesen hátborzongató: azt jelenti, hogy a demokráciának vége. Mindegy, hogy ki győz a választáson, mert végül úgyis az fog kormányozni, akit ez az úgynevezett „mélyállam” hatalomra akar juttatni. Ráadásul úgy tűnik, az Ibiza-videóval nem ért véget a Strachét lejárató hadjárat. Épp ellenkezőleg, most kezdődik csak igazán, ahogy tovább durvul a kampány.

A Falter című osztrák újság, amelynek cikkét több bécsi lap is szélsebesen átvette, Strache állítólagos neonáci múltjával kapcsolatban egy fotót és egy levelezőlapot közöl. Utóbbi szerint Strache 21 éves korában Heinrich der Glückliche, azaz Boldog Henrik aláírással (a lap szerint ez egy neonáci kód) feladott egy képeslapot Németországból Bécsbe, amelyen a Heil Deutschland üzenet szerepel.

Mi a bizonyíték arra, hogy ezt a lapot valóban Strache írta? Az égvilágon semmi. Az aláírása nem szerepel rajta. Vizsgálta ezt az összevissza firkált képeslapot hiteles írásszakértő? A cikkből nem derül ki.

Egy fénykép a másik állítólagos bizonyíték: rajta a fiatal Strache egy társával, akinek a fotóját kitakarták, a háttérben egy térkép, amelyen „a náci Németország 1939-es határai láthatók”. És? Bizonyítéknak ez aligha tekinthető. Ám a módszeresen megfélemlített és a náciveszélytől szinte már beprogramozottan rettegő németeknek és osztrákoknak eladható. Mi a garancia arra, hogy nem hamisítványok? Úgy tűnik, az ibizai csapda óta már csak egy dologban lehetünk biztosak: óriási üzlet lehet, mert mára egy teljes iparág szakosodott a professzionális kémkedésre és kormánybuktatásra…