„Már most látni, hogy a kórházak túlterheltek, és hiány van személyzetből is” – jelentette ki pénteken Sören Broström, a dán egészségügyi hatóság igazgatója.

Hirdetés

Mint mondta, arra számítanak, hogy a tél beálltával az elkövetkező időszakban fokozatosan emelkedni fog a fertőzöttek és ezzel a kórházba beutalt betegek száma. Mivel azonban a lakosság túlnyomó részét már beoltották, a helyzet eltér a tavalyitól. Ugyanakkor a megszokott mindennapi élethez visszatérő emberek növekvő száma miatt ismét megnőtt a fertőzésveszély.

Broström hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány, az influenza és más fertőző betegségek terjedése túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert már decemberben is.Dániában csütörtökön jelentették az idei esztendő legmagasabb értékét a napi fertőzöttek számát tekintve, azaz 2598 új fertőzöttet. Pénteken pedig már második napja jóval kétezer fölött volt az esetszám.

A dán egészségügyi tárca ezért azt fontolgatja, hogy ismét  országos veszélyhelyzetnek minősíti a koronavírus-járványt, ahogy azt szeptembert megelőzően is tette. A Ritzau helyi hírügynökség értesülése szerint a minisztérium felkérte az illetékes egészségügyi bizottságot, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel dolgozzon ki intézkedési javaslatokat.

Korábban írtuk

Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, illetve azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványügyi adatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont erősebben nőtt a fertőzöttek száma.

Dániában a járvány kitörése óta 395 797 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2722-en hunytak el a vírusfertőzés következtében. Az ötmillió lakosú országban a 12 évesnél idősebb lakosság 85,9 százalékát már teljes körűen beoltották.