Fotó: MTI/EPA/Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe
Mette Frederiksen dán miniszterelnök és férje, Bo Tengberg voksol az ország védelmi politikájáról tartott népszavazáson Vaerloesében 2022. június 1-jén
Hirdetés

A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott.

Frederiksen az eredményt ismertetve kijelentette, hogy a jelentős mértékű támogatással üzenetet küldtek nemcsak az EU-nak, hanem a NATO-nak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. „Megmutattuk, hogy miközben Putyin lerohan egy szabad országot, és Európa stabilitását fenyegeti, mi, többiek, még jobban összefogunk” – fogalmazott. Európa más lett az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. után, mint előtte volt – tette hozzá a dán kormányfő az eredményt indokolva.

A NATO-tag Dánia – amely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez – az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában. Üdvözölte a döntést Soren Pape ellenzéki vezető is.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmiként méltatta a szavazás eredményét. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

Történelmi döntés Dánia csatlakozása az EU védelmi politikájához

Üdvözölte, és történelmi döntésnek nevezte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön, hogy a dánok előző nap megszavazták az ország csatlakozását az Európai Unió védelmi politikájához.

Josep Borrell szerint a döntés, mely felszámolja az uniós védelemmel kapcsolatos, az EU-szerződésekben foglalt úgynevezett kívülmaradási záradékot, lehetővé teszi Dánia számára, hogy teljes mértékben részt vegyen az EU biztonságát és védelmét szolgáló közös munkában.

„A döntés olyan időszakban született, amikor az Európai Uniónak és tagállamainak minden eddiginél fontosabb, hogy megerősítsék védelmi és cselekvési képességüket. Dánia döntése további erőt jelent és egységet eredményez az unió védelmi kezdeményezéseihez” – fogalmazott.

A főképviselő végezetül közölte, amint a dán kormány hivatalosan is tájékoztatta a többi uniós tagállamot a döntés eredményéről, az EU készen áll megtenni minden szükséges lépést, hogy Dánia mihamarabb hozzájárulhasson az uniós védelmi politika minden eleméhez.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben méltatták, és történelmi jelentőségűnek nevezték a szavazás eredményét, és meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

Korábban írtuk