Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Philip Davali
Hirdetés

Egy első lépésben újranyitnák április 15-tól a bölcsődéket, óvodákat és az általános iskolák alsó hat tagozatát – ismertette az elképzeléseket Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfő esti sajtótájékoztatóján Koppenhágában.

Úgy fogalmazott, hogy „ez a nyitás egy első, óvatos fázisa lenne”. Frederiksen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dánoknak be kell rendezkedniük arra, hogy bizonyos korlátozások még hónapokig hatályban maradhatnak.

Frederiksen a járványügyi intézkedéseket két hete hosszabbította meg a húsvét végéig bezáróan. Már a múlt hét elején kilátásba helyezte a lazítást, amennyiben a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik.

Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta határait. Bezáratta a többi között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat. Megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.

Hétfő estig több mint 4875 fertőzöttet és 187 halálesetet jelentettek Dániából. 1489 ember meggyógyult. Hírügynökségek szerint a fertőzések valós száma jóval magasabb lehet.

A nap folyamán a cseh és az osztrák kormány is könnyített a korlátozásokon. Csehország a többi között engedélyezett bizonyos szabadtéri sporttevékenységeket arcmaszkok használata nélkül, illetve bővítette a nyitva tartott üzletek sorát is.

Ausztriában pedig húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek, a kijárási korlátozásokat azonban április végéig meghosszabbítják, így továbbra is négy okból lehet elhagyni a lakást: munkavégzés, bevásárlás céljából, mások segítésére vagy rövid sétára.