A dán kormány szerdai közlése szerint az állatkertek, vidámparkok, múzeumok, művésztermek és egyéb hasonló létesítmények vasárnaptól ismét megnyithatnak. A mozik és színházak legfeljebb ötszáz nézőt fogadhatnak. Ugyanakkor számos helyen oltási igazolványt kell felmutatni a belépéshez.

Hirdetés

A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi időben több alkalommal is meghaladta a húszezret az új fertőzöttek napi száma. A hatóságok szerint az esetek 96 százalékáért már a koronavírus korábbinál gyorsabban terjedő omikron variánsa felelős.

Magnus Heunicke egészségügyi miniszter ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a meredeken emelkedő járványügyi görbe időközben ellaposodni látszik. Mindazonáltal különös figyelmet szentelnek a járványügyi helyzet alakulásának, különösen ami az intenzív osztályok telítettségét illeti. Úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a helyzetet a kórházakban.

Az egészségügyi tárcavezető ezen felül bejelentette, hogy a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára elérhetővé teszik a negyedik oltás felvételét. A dán lakosság 55 százaléka már megkapta emlékeztető oltását.

Dániában a járvány kitörése óta a lakosság több mint hatoda, vagyis hozzávetőleg egymillióan fertőződtek meg koronavírussal, s 3450-en hunytak el a kórban.

Korábban írtuk