Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Több sebesült állapota válságos.

Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával történt az amerikai város Oregon nevű kerületében, ahol sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van. A lövöldözés a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt.

A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.

Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.

Mindössze néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban történt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan meghaltak és 26-an megsebesültek. A támadó egy 21 éves fehér férfi volt, aki feltehetőleg idegengyűlöletből követte el tettét.

Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.

Múlt vasárnap hárman – köztük egy hatéves kisfiú – vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba. Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.

Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.