A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: a Roberta Metsola EP-elnöknek csütörtökön küldött levelében Guy Verhofstadt kezdeményezte, hogy rendkívüli plenáris vagy szakbizottsági ülés keretében az Európai Parlament ismét ítélje el Magyarországot, és szólítsa fel az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Bizottságot az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás felgyorsítására.

Hirdetés

A közleményhez csatolt levél szerint Verhofstadt úgy vélekedett: „Orbán Viktor miniszterelnök e heti szavai arról, hogy nem akarunk ”vegyes fajúvá„ válni, (…) egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek”.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője válaszlevelében hangsúlyozta: „a liberális képviselő által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, melyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen, és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik”.

„Elképesztő és méltatlan, hogy Verhofstadt az Európai Parlamentet az egyik uniós tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja” – fogalmazott Deutsch Tamás, majd hozzátette: „az Ön és elvtársai által immár több mint egy évtizede folytatott hazug és hisztérikus Magyarország-ellenesség ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség”.

Korábban írtuk

Európát soha nem látott mértékű és súlyú kihívások érik, az Európai Unió egységének megőrzése mindennél fontosabb lenne – tette hozzá Deutsch Tamás.