Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Hirdetés

A RAI közszolgálati televíziónak hétfőn késő este adott interjúban az olasz diplomácia vezetője azt szorgalmazta, június 15-e legyen „az európai újraindulás napja”. Mivel Németország ezen a napon készül újra megnyitni határait, „próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni” – hangsúlyozta Di Maio.

Elmondta, a római kormány el akarja kerülni, hogy az EU tagországai között a turisták olyan „kétirányú” folyosókon mozogjanak, amelyek más országokat kizárnak.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy osztrák kollegájával Alexander Schallenberggel már egyeztetett, és ígéretet kapott arra, hogy Ausztria átengedi Olaszország felé a német turistákat, akik tavaly a beutazók több mint 27 százalékát képviselték.

Korábban írtuk

Az olasz külügyminiszter kijelentette, reméli, hogy minél több olasz az idén is el tud menni nyaralni, és Olaszországban maradva teszik majd ezt. „De a külföldi turizmusra is szükségünk van, főleg a németre” – tette hozzá. Úgy vélte, ehhez az szükséges, hogy a külföldiek érezzék, Olaszországban „biztonságban” tartózkodhatnak. Luigi Di Maio megjegyezte, a római kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az olaszországi „minőségi” vendéglátás készen álljon a beutazók fogadására. „Egységes óvintézkedési szabályrendszert kell alkalmaznunk, nem lehetnek különbségek az olasz tartományok között, mivel ez megtéveszti és elbizonytalanítja a turistákat” – hangoztatta.

Luca Zaia, az északkeleti Veneto tartomány kormányzója egy korábbi interjúban azt mondta, hogy az osztrák és német „törzsközönség” érkezése nélkül az idei nyári szezon megsemmisül a régióban.

Korábban a római kormány június 3-át jelölte meg Olaszország külső határainak megnyitási dátumaként, hangsúlyozva, hogy az EU-tagállamokból érkezőket nem helyezik karanténba. Ekkora jelentik be azt is, hogy mely olasz tartományok között lesz szabad a mozgás, vagy esetleg egyes régiókat továbbra is lezárva tartanak, köztük a gócpontként ismert Lombardiát. Giuseppe Conte miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: az olaszok nyári szabadságukat töltsék Olaszországban az idegenforgalom támogatására. Az idegenforgalom az olasz GDP 13 százalékát fedi. Tavaly több mint 200 millió fős volt az olaszországi turistaforgalom: az utóbbi majdnem három hónapban mintegy 81 millió olasz és külföldi turista „veszett el” a gazdaság számára.