Blinken becslése szerint 100-200 olyan amerikai állampolgárságú civil maradhatott Afganisztánban, aki nem tudta elhagyni az országot, nem tudott eljutni a kabuli repülőtérre az utolsó evakuációs napon, hétfőn sem. Hozzátette, hogy mindent megtesznek az ő kihozataluk érdekében.

Hirdetés

Kenneth McKenzie tábornok, a Középső Parancsnokság vezetője hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Afganisztánból kivonuló amerikai haderő közvetlenül kivonulása előtt használhatatlanná tette számos ott hagyott katonai eszközét: 73 repülőgépet, 70 páncélozott járművet, 27 terepjáró gépkocsit, valamint a kabuli repülőteret az utolsó pillanatig védő C-RAM rakétaelhárító rendszert. Ezeknek az eszközöknek a szétszedése, leszerelése bonyolult és hosszú ideig tart, sokkal egyszerűbb volt tönkre tenni őket – tette hozzá.

Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) közölte hétfőn, hogy az amerikai haderő teljes kivonulásával a kabuli repülőtéren mostantól nincs földi légiirányítás és általában az országban e pillanatban nem létezik légiközlekedési hatóság, ezért amerikai bejegyzésű polgári repülőgépek, pilóták csak az FAA előzetes engedélyével repülhetnek az afgán légtérben.

Korábban írtuk