Fotó: MTI/AP/POOL/Pavel Golovkin, archív, illusztráció
Hirdetés

A mintegy háromórás egyeztetés után megtartott közös sajtótájékoztatón Lavrov bejelentette: a felek egyetértettek abban, hogy helyre kell állítani a kétoldalú kommunikáció csatornáit, amelyeket azután fagyasztottak be, hogy Moszkvát az az amerikai belügyekbe való beavatkozással vádolták meg. Kifejezte reményét, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész jelentésének nyilvánosságra hozatala nyomán – amely nem talált bizonyítékot Donald Trump jelenlegi elnök és Moszkva összejátszására a 2016-os kampány során – normalizálódni fog a helyzet az orosz-amerikai viszonyban, a kölcsönös tisztelet és egymás érdekeinek kölcsönös figyelembe vétele alapján.

Elmondta, hogy az orosz fél memorandumot adott át az amerikaiaknak, amelyben konkrét tárgyalási javaslatokat tett, egyebek között a fegyverzetkorlátozás minden aspektusa ügyében. A lehetőségek között említette meg az Új START- (START-3-) megállapodás meghosszabbítását és terrorellenes küzdelmet is.

Hasznosnak nevezte azt az elhatározást, hogy kétoldalú tanácsot hozzanak létre az üzleti tevékenység feltételeinek javítása érdekében. Az orosz tárcavezető szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett a tárgyalásokon szó volt még Venezueláról, a Koreai-félszigetről, a Közel-Keletről és Észak-Afrikáról, Ukrajnáról és az iráni atomalkuról.

„Javítani akarjuk az országaink közötti viszonyt, ez mindkét nép érdekét szolgálja majd. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lépéseket tegyünk ebbe az irányba” – mondta Pompeo.

Közölte, Washington azon dolgozik, hogy más országokat is bevonjon a nukleáris leszerelési megállapodásokba.

Beszámolója szerint a tárgyalások során arra figyelmeztette Lavrovot, nehogy Oroszország 2020-ban is beavatkozzon az amerikai elnökválasztásba, mert az még tovább rontaná a kétoldalú viszonyt. Lavrov ismételten megalapozatlannak nevezte a Moszkvával szemben ezzel kapcsolatban megfogalmazott vádat és közölte, hogy az orosz belügyekbe való amerikai beavatkozásra vonatkozó „tényeket” adott át vendégének.

Pompeo sürgette, hogy Moszkva vessen véget Nicolás Maduro (venezuelai elnök) támogatásának „aki csak nyomorúságot hozott a venezuelai népre”.

„Azt akarjuk, hogy minden ország, amely beavatkozik Venezuelában, vessen véget ennek. Azt akarjuk, hogy a venezuelaiak visszakapják demokráciájukat. Szabad és tisztességes választásokra van ott szükség, amelyekbe egyetlen más ország sem avatkozik be.

Lavrov szerint ”az amerikai kormányzat fenyegetéseinek„ semmi közük sincs a demokráciához. Mint mondta, ”semmi jót sem hoztak„ azok a beavatkozások, amelyeket az Egyesült Államok a ”demokrácia„ érdekében hajtott végre Irakban és Líbiában.

Pompeo kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kíván háborúba keveredni Iránnal. Lavrov kifejezte reményét, hogy szóbeszédnek bizonyulnak azok a hírek, amelyek szerint a Pentagon 120 ezer katonát szándékozik a Közel-Keletre vezényelni. Mint mondta, Oroszország közre fog játszani abban, hogy az iszlám köztársasággal kapcsolatban ne legyenek katonai forgatókönyvek.     

Lavrov elmondta, hogy megállapodás született a Szíriáról folytatott konzultációk folytatásáról. Méltatta az Afganisztán ügyében folyatott orosz-amerikai-kínai megbeszéléseket.

Az amerikai külügyminiszter közölte: felszólította Moszkvát, hogy ”nyújtson kezet„ az új ukrán vezetésnek a Donyec-medencében kialakult helyzet rendezése érdekében és hogy engedje szabadon a Kercsi-szoros közelében történt incidens során foglyul ejtett ukrán tengerészeket. Lavrov kifejezte reményét, hogy az új ukrán elnök és csapata eldönti majd, milyen álláspontot képviseljen végül a minszki megállapodások kérdésében.

A sajtótájékoztatót követően a két miniszter a tervek szerint együtt tájékoztatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a megbeszélésekről. Lavrov az újságírók előtt azt mondta, hogy Moszkva ”pozitívan reagálna„ egy kétoldalú csúcstalálkozóra vonatkozó kérésre.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy a G20-csoport június végi oszakai csúcsán találkozik majd orosz és kínai hivatali partnerével, Putyinnal és Hszi Csin-Pinggel. Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója kedden közölte, hogy ezzel kapcsolatban nem született hivatalos megállapodás.

Donald Trump az orosz-amerikai kapcsolatok javítására törekszik

Az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyának javítására törekszik Donald Trump amerikai elnök – jelentette ki Mike Pomeo amerikai külügyminiszter, amikor kedden Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov.

„Trump elnök mindent megtesz az országaink közötti kapcsolatok javítása érdekében” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője.

Pompeo szerint, noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, „rengeteg” olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában „a közös biztonság érdekében”.

Az amerikai külügyminiszter szerint a két ország érdekei a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése terén esnek lényegesen egybe. Rámutatott: a két ország elnöke arra utasította a két külügyminisztert, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kétoldalú viszony „és a helyzet egészének stabilizálása” érdekében.

Pompeo a tárgyalásokat megelőzően a Twitteren azt írta: „amikor az a nemzeti érdekünkben áll, akkor kötelességünk megtalálni az előre vezető utat”. 

Lavrov kifejezte reményét, hogy vendégével sikerül konkrét megoldásokat kidolgoznia arra, hogy a kétoldalú viszonyt „kivezessék jelenlegi szomorú állapotukból”. Mint mondta, a Moszkva és Washington közötti problémák egyfelől haladéktalan intézkedéseket, másfelől hosszú távú, rendszerszerű megoldások kidolgozását követelik meg. Szavai szerint a két félnek „egymás kölcsönös felfogásának új, az eddiginél konstruktívabb mátrixát kell kidolgoznia”.

„Mi készen állunk erre. Természetesen akkor, ha amerikai partnereink szintén érdeklődés mutatnak eziránt” – mondta.   

Úgy vélekedett, hogy a külügyminiszteri szintű kétoldalú kapcsolattartás megélénkülése „némi derűlátásra” ad okot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat: ne tekintsék az Egyesült Államoknak szánt üzenetnek, hogy Putyin Lavrov és Pompeo Szocsiban folytatott tárgyalásai idején éppen új orosz fegyvereket tekintett meg. Mint mondta, az orosz elnök évente két alkalommal foglalkozik a hadiipar kérdéseivel, s ezeknek egyike egybeesett az amerikai külügyminiszter látogatásával.