Fotó: MSNBC
Hirdetés

A vitában, amelyet a The Washington Post című lap és az MSNBC televízió szervezett meg, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó tíz politikus vett részt: Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachuettsi, Bernie Sanders vermonti, Cory Booker New Jersey-i, Amy Klobuchar minnesotai és Kamala Harris kaliforniai szenátorok, Tulsi Gabbard hawaii képviselő, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos.

A vita kezdetén valamennyi elnökjelölt-aspiráns reagált az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) megelőző képviselőházi meghallgatásokra. Szinte egyöntetűen elítélték az elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.

Elizabeth Warren a műsorvezető kérdésére adott válaszában leszögezte: mindenképpen megpróbálja majd meggyőzni republikánus szenátortársait, hogy szavazzák meg az elnök elmozdítását. „Senki nem állhat a törvények felett” – hangsúlyozta a massachusettsi szenátor. Egyben ígéretet tett arra, hogy ha elnök lesz, választási kampányának egyetlen adományozójának sem „ad” nagyköveti posztot.

Bernie Sanders a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, Klobuchar és Buttigieg pedig a Trump-korszak utáni politika elsődleges feladatának az ország „újraegyesítését” nevezte. Buttigieg az előző elnököt, Barack Obamát idézte fel példaként, mint akinek szerinte sikerült az ország összefogása.

A korábbi televíziós vitákban éles és heves szópárbajt vívtak a politikusok az egészségbiztosításról. Ez az éles vita ezúttal elmaradt, bár mindenki kifejtette a véleményét. A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosítást ismét Elizabeth Warren és Bernie Sanders szorgalmazta, Joe Biden azonban ennek veszélyeire figyelmeztetett, és az előző elnök nevével fémjelzett Obamacare-törvény finomítását javasolta.

Tulsi Gabbard elsősorban külpolitikai kérdésekben csillogtatta meg szónoki képességeit. Mint mondta: véget kell vetni a George W. Bush és Hillary Clinton féle külpolitikának, amely „folyton rendszerváltozásokat erőltetett külföldön, és közben háborúkat vívott diktátorok eltávolítása érdekében”. „Teljesen felesleges katonáinkat olyan háborúkba küldeni, amelyek azután éppen a mi nemzetbiztonságunkat ássák alá” – szögezte le Gabbard, aki maga is két háborút megjárt veterán.

Kamala Harris Trump elnök Észak-Korea-politikáját bírálta. Kijelentette, hogy Trumpot az észak-koreaiak megvezették. Bírálta, hogy az elnök egyoldalúan felmondta a többhatalmi iráni atomalkut és a párizsi nemzetközi klímaegyezményt. Joe Biden egyetértett vele, és kiemelte, hogy szerinte Trump „megadott az észak-koreaiaknak mindent, amit csak akartak”.

Bernie Sanders éppen külpolitikai kérdésekben támadta Joe Bident. Azt mondta: Biden – vele ellentétben – támogatta az iraki háborút, és az öbölháborút is.

Kamala Harisszel majdnem valamennyi vitázó egyetértett, amikor kifejtette: a párton belül ki kell kovácsolni egy Barack Obama vezette koalíciót, hogy a demokraták győzhessenek a jövő évi választásokon.