Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills
Hirdetés

Az elnök ismételten kijelentette: „a Seattle belvárosában az erőszakos tüntetők által létrehozott, úgynevezett ”rendőrmentes övezetben„ nem rendőri erőszak ellen tüntetők vannak, hanem anarchisták.”

Újságírói kérdésre válaszolva Trump közölte: hamarosan elnöki rendeletet ad ki az amerikai történelmi emlékművek és szobrok védelméről. Kedden reggel a Twitteren már bejelentette, hogy felhatalmazta a szövetségi kormányt annak azonnali őrizetbe vételére, aki emlékművet, szobrot vagy bármilyen szövetségi tulajdont tönkre tesz vagy megrongál.

Az északnyugati Washington államban fekvő Seattle városában közben a hatóságok arra készülnek, hogy felszámolják a „rendőrmentes övezetet”, amelyet létrehozói a Capitol Hill Szervezett Tüntetés (angol mozaikszóval: CHOP) övezetnek neveztek el.

Korábban írtuk

Jenny Durkan, a város demokrata párti polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az övezetben tapasztalt erőszak „egyre nehezebbé” teszi az ott élők életét. A polgármester azt követően nyilatkouzott, hogy a hét végén az övezetben egy 19 éves fiatal férfit agyonlőttek, két embert pedig fegyverrel megsebesítettek. A sebesültek egyike, egy 33 éves férfi még kedden is válságos állapotban volt.

A polgármester egyébként hétfőn először ítélte el a CHOP-övezetben dúló erőszakot, amit a Twitteren „elfogadhatatlannak” nevezett.

Carmen Best, a város afroamerikai rendőrfőnöknője szerint az övezetben több nemi erőszakot, fosztogatást és vandalizmust követtek el.