Egyelőre úgy tűnik, Donald Trump amerikai elnök komolyan gondolja az illegális bevándorlók elleni határozott fellépést. Sajtóértesülések szerint akár már jövő hét elején bejelentheti, hogy beszünteti azt a Barack Obama által indított programot, amely több mint félmillió, az országba kiskorúként illegálisan érkezett bevándorlót védett meg a kitoloncolástól.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) program, amelyet sokszor csak becenevén, Álmodozókként (Dreamers) emlegetnek, 2012 júniusa óta létezik, és lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokba gyermekként engedély nélkül belépett illegális bevándorlók legális státuszt és munkavállalási engedélyt kapjanak. 
A programban eddig közel hatszázezren vettek részt.

Jeff Sessions főállamügyész csütörtökön vitatta meg a programot fehér házi felsővezetőkkel.

A Belbiztonsági Minisztérium szóvivője, David Lapan tagadta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a minisztérium a DACA-val kapcsolatban bármiféle hivatalos ajánlást is tett volna a Fehér Ház felé. 
“Folyamatos megbeszéléseket folytatunk, de még nem született végleges döntés” – mondta.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Sanders pénteken azt közölte újságírókkal, hogy a DACA felülvizsgálata továbbra is folyamatban van. 

Donald Trump kampányában azt ígérte, eltörli az összes, a bevándorlással kapcsolatban Barack Obama által hozott elnöki rendeletet, így a DACA-t is.

A hírek azonnal nagy vihart kevertek bevándorlópárti körökben, amelyek azt ígérik, tüntetésekkel és jogi lépésekkel fogják megvédeni a programot.
“A bevándorló fiatalok harcoltak a DACA megszületéséért, mi pedig mindent megteszünk majd, hogy megvédjük azt” – jelentette be Greisa Martinez Rosas, az Együtt Álmodunk (United We Dream) nevű DACA-támogató szervezet egyik vezetője.
Civil szervezetek attól tartanak, a program beszüntetése tovább mélyíti majd a faji ellentéteket az Egyesült Államokban.

Júniusban tíz republikánus államügyész kérte a Trump-kormányt, hogy töröljék el a DACA-t azzal a kitétellel, hogy nem szükséges az eddig már kiadott letelepedési engedélyek visszavonása. 
Amennyiben ez szeptember 5-ig nem történik meg, az államügyészek azt ígérték, egy texasi szövetségi bíróságon támadják meg a programot.

demokrata.hu, Reuters