Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais, illusztráció

„Nagy eredményekre” számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után Donald Trump. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében fogalmazott így szerdán. 

Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais, illusztráció

Az elnök közölte: ígéretet kapott Putyintól az Észak-Koreával folytatott tárgyalások előmozdítására. Ennek mikéntjét azonban nem részletezte. 

„Oroszország beleegyezett, hogy segít előrelépni Észak-Koreával, amellyel nagyon jók a kapcsolataink, és a folyamat halad előre” – utalt az elnök a Phenjannal megkezdett atomfegyver-mentesítési tárgyalásokra. Hozzátette: „Nem kell sietni, a szankciók életben maradnak! A folyamat végén izgalmas jövő vár Észak-Koreára, és Phenjan nagy előnyökre számíthat”.  

Egy másik Twitter-bejegyzésben Trump az őt bírálóknak üzent. Azt írta, hogy ők „inkább akarnának háborúskodást” Putyin és közte. Mint fogalmazott: sok fontos témát vitatott meg Putyinnal, s ez szerinte „igazán zavarta” azokat, akik – mint fogalmazott – „bokszmeccset akartak látni” közte és az orosz elnök között. 

Nem sokkal később viszont újságírók előtt már azt hangoztatta: soha még elnök nem volt olyan kemény az oroszokkal, mint ő. Amikor az egyik újságíró azt kérdezte tőle,  vajon Oroszország változatlanul beavatkozásra készül-e az amerikai választásokba, Trump határozott nemmel válaszolt. Ezt a mondatot a CNN hírtelevízió úgy értelmezte, hogy az elnök továbbra is ellentmond az amerikai hírszerzés orosz beavatkozásra figyelmeztető jelentéseinek. 

Az Egyesült Államokban továbbra is nagy vitát kavar a helsinki csúcstalálkozó, illetve az amerikai elnök által a Putyinnal tartott közös sajtókonferencián elhangzottak. Demokrata párti politikusok szerdán felvetették, hogy a Trump-Putyin négyszemközti találkozón résztvevő tolmácsnak kongresszusi meghallgatáson kellene beszámolnia az elhangzottakról. 

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly májusban menesztett, és Donald Trump erőteljes bírálójaként számon tartott volt igazgatója Twitter-bejegyzésben sürgette azokat az amerikaiakat, akiknek szerinte fontosak az alapvető amerikai értékek, hogy az őszi félidős választásokon a demokratákra voksoljanak.