A biztos közleményében azt írta: Oroszország „ukrajnai agressziója során elképesztő mértékben és mélységben sértették meg az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot”.

Hirdetés

„Bucsa, Borogyanka, Irpiny vagy Andrijivka neve az itt elkövetett szörnyűségek jelképévé vált” – folytatta a tisztségviselő, akinek látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre.

Hozzátette: országszerte sokan váltak kimondhatatlan atrocitások áldozatává, és mindegyikük megérdemli, hogy ne feledjék el, és igazságot szolgáltassanak neki.

A biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden lehetséges módon támogassa a bűnök kivizsgálására és a felelősök előállítására irányuló erőfeszítéseket.

Korábban írtuk

Az Európa Tanács szerint egyre gyűlnek a bizonyítékok a tömeges kivégzésekről, kínzásokról és emberrablásokról Ukrajnában. Oroszország néhány nappal szomszédja lerohanása után kilépett a szervezetből, amely az emberi jogok betartása fölött őrködik Európában.

„Az emberi életet és az emberi jogokat háborúban is meg kell védeni” – szögezte le Mijatovic.

A biztos látogatása során ukrán tisztségviselőkkel, politikusokkal, jogvédőkkel és civil szervezetek képviselőivel találkozott.