Fotó: YouTube (képernyőkép)
Dunja Mijatovic
Hirdetés

Az ET emberi jogi biztosa arra reagált, hogy a szerb belügyminisztérium kedden közölte: betiltja az Europride – az európai meleg büszkeség – szombatra tervezett belgrádi felvonulását.

Dunja Mijatovic közleményében aláhúzta, a felvonulás megtartásával kapcsolatos, hetekig tartó bizonytalanság teret engedett a gyűlöletkeltő retorikának, valamint az LMBTI-közösségekhez tartozók elleni fenyegetéseknek, többek között vallási vezetők részéről. Kijelentette, Szerbiának tiszteletben kell tartania emberi jogi kötelezettségeit, és megkülönböztetés nélkül biztosítania kell a békés gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságának jogát. Az Európa Tanács tagállamai kötelesek a lehető legnagyobb mértékben megkönnyíteni a békés gyülekezések megtartását – mondta.

„Nagyon aggasztónak találom, hogy az Europride-felvonulást a szerb hatóságok megakadályozzák, miközben más események és tömeges rendezvének szabadon és biztonságban zajlanak Belgrád utcáin” – fogalmazott.

Mijatovic szerint ahelyett, hogy az Europride-felvonulás betiltásával meghajolnának a biztonsági fenyegetések és a gyűlölet előtt, a szerb hatóságok felelőssége annak biztosítása, hogy a társadalomban mindenki gyakorolhassa jogait, és azonos méltósággal rendelkezzen. Véleménye szerint az Europride megrendezése azt az üzenetet hordozza, hogy a társadalmi egyenlőség megvalósítása folyamatban van.

Korábban írtuk

Az emberi jogi biztos végezetül felszólította a szerb hatóságokat, hogy „álljanak a történelem jó oldalára” azzal, hogy szombaton lehetővé teszik a békés és biztonságos Europride-felvonulás megtartását.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) szóvivője által közzétett koraesti közleményében azt írta, az Európai Unió csalódottan értesült arról, hogy a szerb belügyminisztérium megtiltotta a felvonulás megtartását. Az Europride 30 évvel ezelőtti létrehozása óta a felvonulás a megkülönböztetés elleni küzdelemre, valamint az LMBTI-közösségekhez tartozók jogainak előmozdítására irányuló szándék nyilvános kifejezését jelenti. Nem lehet Europride felvonulás nélkül – húzták alá.

Mivel a szervezők bejelentették, hogy feltárják a tilalom feloldásának lehetséges útjait, köztük a jogorvoslati lehetőségeket, az Európai Unió reményét fejezi ki, hogy szeptember 17-ig megoldás születik a felvonulás békés és biztonságos megtartására – tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

Augusztus végén a szerb államfő és a kormány is azt közölte, hogy a térségbeli politikai helyzet és a mindennapos feszültségek miatt, valamint az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében úgy vélik, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének.

Szeptember elején Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben Brüsszel nevében arra bátorítja a szerb hatóságokat, hogy keressenek megoldást a szervezőkkel a rendezvény békés és biztonságos lebonyolítására.

A szervezők azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.