Fotó: MTI (illusztráció)
Hirdetés

A Frontex januári migrációs adatokat rögzítő jelentése szerint az Olaszországot érintő illegális bevándorlás mértéke mintegy hatszorosa a múlt év azonos időszakában regisztrált adatoknak.

A Földközi-tenger keleti medencéjében jegyezték fel a legtöbb, mintegy 3400 illegális határátlépést annak ellenére, hogy a görög szigeteken és a szárazföldi határokon decemberhez képest 58 százalékkal esett vissza a határsértők száma. Az adat közel megegyezik az egy évvel ezelőtt feljegyzett számokkal – közölték.

A főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma mintegy negyedével, valamivel több mint 1100-ra esett vissza decemberhez képest. A múlt hónapban mintegy 72 százalékkal kevesebben próbáltak ezen az útvonalon Európába jutni, mint tavaly januárban.

A Nyugat-Balkánon januárban mintegy kétezer illegális határsértő esetében intézkedtek az illetékes hatóságok. Ezen a migrációs útvonalon feljegyzett esetek száma mintegy fele a decemberi adatoknak – közölte a Frontex.